Skoči na vsebino

Cena zlata – zakaj niha

cena zlata

Vse kar je na trgu ima ceno, ki se nenehno spreminja. V veliki večini se cene ne spremenijo za velike vsote, vendar imajo vse pogosto enak izvor nihanja. Cena zlata pri tem ni nobena izjema. Nihanje je lepo vidno na spletni strani Cena zlata: https://www.cena-zlata.si/. Cena, ki jo lahko doseže je odvisna od veliko dejavnikov, nekaterih tudi takih, katere ne moremo predvideti.

Gibanje cen je nemogoče predvideti natančno. Preprosto je preveč dejavnikov, ki imajo vpliv nanjo. Eden od velikih delavnikov, ki povzroči, da cena zlata niha je gospodarska nestabilnost. Trenutno je to dobro vidno v prejšnjem in letošnjem letu, ko se spopadamo z epidemijo koronavirusa. Ljudje so ustrašili, da bo vrednost denarja padla, zaradi česar se začeli v velikih količinah kupovati zlato. Rezultat tega je bila sunkovita rast cene zlata, ki je v tem obdobju dvakrat podrla rekord iz leta 2011.

cena zlata

Dokazov, da cena zlata zraste v obdobju gospodarske negotovosti je dovolj. Še dva primera sta 2001, ko so napadli dvojčka ter ekonomska kriza leta 2011, ki je do prihoda koronavirusa držala rekord za najvišjo ceno zlata. Razlog za tako rast cene v teh obdobij je, da zlato velja za varno vložbo. V časih krize je možno, da pride do inflacije, kar zniža vrednost denarja, ki ga imamo. Inflacija pa na ceno zlata ne vpliva močno. Cena tega bo tudi takrat ostala nekje enaka ali pa bo celo narasla. Dokaz rasti imamo ravno zdaj, ko cena zlata še vedno raste in se najverjetneje še nekaj časa ne bo ustavila.

 

Napovedi za rast cene zlata napovedujejo še nekaj mesecev rasti, saj nobeden ne ve koliko kakšen bo končni vpliv koronavirusa na gospodarstvo. Te negotovosti se ne bomo znebili vse dokler razsaja epidemija in se naše življenje ne povrne na stanje pred virusom. V tem času pa naj bi cena zlata zrasla in celo presegla 10.000 dolarjev/unča.

Oznake: