Skoči na vsebino

Ergonomija na delovnem mestu

Ergonomija na delovnem mestu pomeni, da si skušamo urediti naš delovni prostor tako, da preprečimo škodovanje zdravju, poskrbimo da se na delovnem mestu počutimo dobro in udobno. Pri tem si seveda lahko pomagamo z izbiro pravega stola, ki nas prisili k pravilni drži, sploh če za mizo v sedečem položaju preživimo več ur.

Ergonomija na delovnem mestu pa nam pomaga tudi, da smo bolj produktivni, da se na delovnem mestu počutimo varne ter bolj učinkovite. Vse to, pa spodbuja današnjo tehnologijo k razvoju, da za delovna mesta oblikujejo pripomočke, ki pomagajo k uresničitvi teh ciljev in pomagajo delavcem, da preprečujejo morebitne poškodbe, ki nastanejo zaradi večurnega sedenja recimo. To predstavlja za marsikoga resen problem, saj svoj osem urni delavnik preživi za pisalno mizo, večino časa pa sedi v nepravilnem položaju, saj je težko tako dolgo ohranjati koncentracijo pravilnega sedenja. Sčasom zlezemo v navidezno udobne položaje, vendar se premalokrat zavedamo da ubistvu s tem škodujemo svojemu zdravju, predvsem škodujemo hrbtenici in spodbujamo “puklasto” držo. Te bolečine nas potem spremljajo skozi ves dan, kajti velikokrat se zgodi da v sedečem položaju preživimo tudi veliko prostega časa, sploh, če nas po službi čaka kakšno opravilo, ki od nas zahteva veliko sedenja.

Ergonomija na delovnem mestu je z vidika zdravja zelo pomembna in nekaj, kar morajo delodajalci vzeti zelo resno. Kajti, poleg tega da škodujejo svojim zaposlenim, delajo škodo tudi sebi. saj tvegajo, da so delavci dlje časa odsotni zaradi poškodb, ki nastanejo na neurejenem delovnem mestu. Ergonomija na delovnem mestu, torej spodbuja, da se delavci počutijo varne in udobno tako pa tudi lažje in učinkoviteje opravljajo svoje delo. Ergonomija na delovnem mestu pa je nekaj pri čemer so razmišljali tudi, ko so razvili pisarniški stol Spinalis, ki je stol, ki si ga želi vsak zaposlen v pisarni. Stol se popolnoma prilagodi telesu in omogoča udobno sedenje tudi do več ur.