Skoči na vsebino

Katera gorska kolesa so primerna za družino?

gorska kolesa
Gorska kolesa so različna in namenjena vožnji po neravnem in strmem terenu. Zakaj bi se sploh odločili za kolesarjenje v gorah? Dva razloga sta in sicer zaradi super zraka in drugi razlog, ker se bolje natrenirate, kot po ravnem terenu. Niso vsa kolesa za to primerna. Vsa gorska kolesa so narejena posebej za vožnjo po gorah in hribih tako, da jih je možno sploh voziti navzgor in navzdol. Navzgor lahko kolesarite le tako, da ima kolo takšne prestave, da to omogoča, drugače ne boste mogli poganjati in kolesa za gore imajo prestave posebej narejene.
gorska kolesa
Gorska kolesa so narejena tudi tako, da so lahka, kajti ne boste mogli poganjati težko kolo v klanec, zato so iz boljšega in lahkega materiala, ki je največkrat aluminij, ki je izjemno kakovosten. Druga stvar so izjemno kakovostne zavore, ki morajo biti brezhibne, ker se drugače pri vožnji navzdol lahko zgodi kakšna neljuba nesreča, ki ej lahko tudi precej nevarna. Nato ima gorsko kolo še izjemno močno ogrodje, da se pri vožnji preko korenin ali po nevarnem terenu, kamnov in podobno ne prelomi in ne poči.
Vsa gorska kolesa imajo še izjemno dobre pnevmatike, ki morajo biti zelo robustne, da ne zdrsnejo po pobočju ali na mokrem terenu. Gume morajo biti trdne tudi za to, ker blažijo vse udarce, ki jih teren povzroči kolesu in seveda vam, saj se vozite po divjini, kjer ni poti. Tudi urejen kolesarske poti v gorah so divje, saj čar je prav vtem, da obvladujete ravnotežje in da pridobivate moč v celotnem telesu.
Zato dobro izberite gorska kolesa za vso družino, za vsakega od vas se bo kakšen modle našel, ki je primeren za točno to osebo. Vprašajte prodajalce, povedali vam bodo, kaj točno potrebujete glede na vaše potrebe in želje. so kolesa za začetnike in tudi za take, ki ste že profesionalci.