Skoči na vsebino

Istanbul, kjer se srečata antično in moderno

istanbul

Istanbul je izjemno priljubljen. Če vas zanima kakšen dober zapis o potovanju v Istanbul, si ga lahko preberete na blogu slovenskega popotnika Tomaža Gorca, ki na svojem blogu deli tako svoje zapise, kot tudi zapise drugih ljubiteljev potovanj. Podroben vodič po zanimivostih in znamenitostih Istanbula najdete na https://www.tomazgorec.si/carigrad/ .Če ste ljubitelji turističnih destinacij, kjer se klasično pomeša z modernim, si morate enkrat ogledati Istanbul. Neuradna turška prestolnica je navdušila že marsikaterega Slovenca in zagotovo bo tudi vas.

Gurmani boste navdušeni

Ratluk, kebab, burek in seveda pijača, brez katere sodobni svet ne more več živeti  – kava. Med nami je Turčija poznana predvsem po teh treh jedeh in pijači, vendar je njihova prehrana izredno raznolika. Od izjemno bogatih tradicionalnih zajtrkov do jedi, ki jih lahko kupimo na ulici, do sladic in čajev. Imajo celo posebno vrsto sladoleda, a se s kupcem radi malo pozabavajo, preden mu ga prepustijo – navada, ki jo srečamo tudi pri nekaterih prodajalcih sladoleda v Sloveniji. Še posebej zanimivo mesto v zgodovini Istanbula (in Turčije) ima kava – pitje danes skorajda nacionalne turške pijače je sultan nekdaj kaznoval tako, da je vsakogar, ki ga je zalotil piti kavo, lastnoročno obglavil.

Cene za ogled znamenitosti so nizke

Čeprav je med turisti priljubljeno, turško velemesto (zaenkrat še) ni predrago. Iz Slovenije lahko, če se dobro organizirate, tja in nazaj pridete za med 100 in 150 evrov. Tudi ogled največjih znamenitosti mesta vas bo stal med nič in 15 evrov. Ogledate si lahko znamenito Hagijo Sofijo, Sulejmanovo in modro mošejo, palačo Topkapi ter številne druge lokacije, ki mesto delajo tako edinstveno in čudovito.

Raj za ljubitelje nakupovanja

V Istanbulu boste lahko nakupovali od mraka do zore, če vas to veseli, le pazite, da vam ne bo treba na poti domov ogromno doplačati za prtljago. Turčija ima mnogo nakupovalnih središč, od najstarejših na svetu do povsem modernih. Najstarejša pokrita tržnica v Istanbulu, Veliki bazar, deluje že nekaj manj kot 400 let in je tudi ena najstarejših na svetu. Velemesto ima tudi svojo začimbno tržnico, kjer obiskovalcem omamno zadiši po mnogih začimbah in dišavah ter seveda po kavi. A na turških tržnicah nikoli ne plačajte prvotne cene. Z nekaj barantanja lahko domov prinesete kar nekaj čudovitih zakladov.

Ste vedeli, da je Istanbul mesto na sedmih gričih in dveh celinah, da je v svoji zgodovini zamenjal štiri imena (Bizanc, Konstantinopel, Carigrad in končno Istanbul) in da je bil prestolnica štirih velikih cesarstev (Bizantinskega, Rimskega, Latinskega in Otomanskega), države pa ne – in to kljub dejstvu, da je najgosteje naseljeno mesto v Turčiji ter da predstavlja njeno ekonomsko, zgodovinsko ekonomsko središče? V njegovem izredno dolgem nepretrganem obstoju (ustanovljen je bil leta 660 pred našim štetjem kot Bizanc, območje pa je bilo poseljeno že mnogo, mnogo prej) se je v Istanbulu nabralo ogromno število zanimivosti in je tam zaživela pestra kultura, ki jo obiskovalci obožujejo.

Oznake: