Skoči na vsebino

Medeni zaklad iz slovenskih travnikov in čebelnjakov

medeni zaklad

Čebela je zelo koristna domača živalca, ki oprašuje rastline za večje pridelke in nosi med v čebelnjak. Vendar je z njo treba znati ravnati in imeti čisto okolje, da se pridela zdrav in naraven medeni zaklad za vas. To vam zagotavlja družina čebelarjev Kapun na prejšnji povezavi, ki z ljubeznijo ravna s čebelami in z ljubeznijo izdeluje čebelje pridelke za vse, ki bi radi bili bolj odporni in zdravi. Medeni zakladi so gotovo med, propolis, cvetni prah, naravni čebelji vosek in sveče iz čebeljega voska. Vse to lahko imate za sebe ali za darila bližnjim in poslovnim partnerjem, ki bodo teh uporabnih izdelkov gotovo zelo veseli.
medeni zaklad
Čebelji med je lahko zelo različen, odvisno je, ob katerem letnem času ga čebele nabirajo in katera rastlina takrat cveti. Odvisno je tudi, kje se čebele pasejo. Nekateri čebelarjih jih imajo stalno v svoji oklici na kmetiji, drugi jih vozijo na določene predele v gozd, na travnike in po vsej Sloveniji, da nabirajo med. Vendar je najbolje, da so le na tistih območjih, kjer ni onesnaženja, kar pa ni tako pogosto. Zato izberite pravo kmetijo in pravega čebelarja, ki živi in dela na čistem območju.

Pazite se tudi tistih, ki preprodajajo slab med, ker hranijo čebele s sladkorji, ki so zelo škodljivi za čebele in ljudi. Največkrat take čebele hitro zbolijo in poginejo. Med pa ima specifičen sladkoben okus po sladkorju. Večkrat lahko tudi kristalizira, zato ga segrevajo, da zavedejo kupca.

Najbolj naraven je mešan med, ki ga čebele nabirajo vse leto in se le enkrat letno jemlje iz čebelnjaka razen v primerih, ko je leto sončno zato čebele pridelajo res veliko medu in je čebelnjak preveč poln. Ta med ne bo nikoli kristaliziral, ker je sestavljen iz različnih sladkorjev različnih rastlin. Je tudi značilne temne barve. Če ga nikoli še niste poskusili, ne veste, kaj je pravi med.

Čebelji izdelki so še cvetni prah in propolis. Cvetni prah je najbolj naravno zdravilo za človeka in ga dobimo direktno s cvetov rastlin, Ker nekateri ne morete nabirati cvetov in ne veste, katere so prave rastline, je rešitev cvetni prah iz čebelnjaka.

Propolis pa čebele uporabijo kot naravni antibiotik za svoje mladice, da jih zaščitijo pred boleznimi in plesnijo, zato z njim zamašijo vse luknje in premažejo stene čebelnjaka. Čebelarji to snov poberejo in jo shranijo kot izdelek za vašo uporabo v obliki kapljic. Ta izdelek je grenak, kot so vse zdravilne zadeve grenke. Med pa spada bolj med hrano, ker je sladek.