Skoči na vsebino

Najboljše peči na drva so kaminske in zidane

najboljše peči na drva
Najboljše peči na drva so zagotovo od nekdaj lončene peči. Take peči so nekoč že delali in so ogrevale vse prostore in velike kamnite ter lesene hiše. Njihova prednost je, da se tako segrejejo, da še nekaj ur za tem, ko jih nehate kuriti, oddajajo prijetno toploto v prostor. Lončene peči so včasih lahko tudi puščale in so prostor napolnile s sajami ter strupenimi plini. Vendar danes lahko stavite na kakovost lončenih peči. To pomeni, da so izdelane tako, da so povsem varne in da v prostor ne spuščajo nobenih plinov, ker so zrakotesne. Kaminski vložki so narejeni iz posebnih sodobnih materialov, ki so negorljivi ter nepropustni za pline.
najboljše peči na drva
Najboljše peči na drva naredijo izkušeni mojstri v dolgoletnimi izkušnjami. Znati morajo pravilno oceniti velikost kaminskega vložka, velikost zidanega dela peči in kako bodo speljali zrak pod strop, da bo peč ogrevala vso hišo.  Ni to še vse, vedeti morajo točno, kako speljati dimnik iz peči ven iz hiše da bo deloval. Dimnik mora biti pravilnih dimenzij, da bo vlekel dim navzgor. Kaminske peči delujejo namreč na trda goriva. To so drva, ki morajo biti dobra, suha in kalorična, da delujejo dobro in da najboljše peči na drva lahko oddajajo toploto s polno močjo.
Najboljše peči na drva so lahko tudi kombinirane tako, da hkrati ogrevajo še sanitarno vodo. S tem prihranite na energiji. Nekatere so izdelane tako, da na njih lahko še kaj pogrejete ali skuhate. Vgraditi pa se da tudi pečico za pečt hrano, ki je v peči na drva resnično okusna in neprecenljivega vonja. Tako boste imeli v eni napravi več funkcij. Izbirate lahko tudi veliko različnih klasičnih zgledov, saj se zunanjost lahko precej spreminja glede na to, kaj si želite, kakšen je vaš okus in kakšen je prostor, v katerem bo peč. Če hočete čisto po svoje, da je unikatna, pa se ti tudi da narediti.