Skoči na vsebino

Moda, osebnost in slog pri izbiri obleke

obleke

Moda – poplava novih idej, barv, materialov, krojev, vzorcev! Všeč nam je, zanimiva in privlačna v vsej svoji svežini in drugačnosti. Izziv novega skuša zamenjati staro in preizkušeno. Toda, kako najti prave obleke, ki postanejo del naše osebnosti. Nekateri ravno zaradi tega mode ne marajo in uveljavljajo svoj izraz, ki je neodvisen od modnih zapovedi. Pri izbiri obleke imate tako neomejeno področje izbire trenutnih modnih trendov in s tem oblek svežih idej, ki kličejo po prenovitvi omare.

Potrebno se je zavedati, da vsakomur še zdaleč ne pristaja vse. Potrebno je najti pravo obleko za pravo telo. Oblačila namreč pogojujejo tudi gibanje telesa in vedenje, z drugimi besedami: ˝treba jih je znati nositi˝.

Na izbiro obleke vpliva tudi naš značaj. Poznamo dva značilna tipa. Nekateri želimo biti opaženi torej delujemo ekstravertirano, poznamo pa tudi takšne, ki potrebujejo več miru in v množici ne želijo biti opaženi, takšnemu tipu človeka rečemo, da deluje bolj introvertirano. To sta dva ekstremna tipa, mi pa smo po navadi nekje vmes, kar se kaže tudi pri izbiri obleke.  Na izbiro pa lahko vpliva tudi okolje v katerem živimo, ter naš način življenja. Na podlagi tega se ustvarijo tudi naše individualne razlike in osebni izraz.

Glede na poteze in značajske posebnosti lahko med seboj ločimo naslednje tipe:

  • Naravni, ki mu prednost daje preprosta izbira, predvsem pa dobro počutje in udobje.
  • Klasični, poudarjena osebnost, eleganca, in kvaliteta. Ima okusen slog, ki ni podvržen hitrim modnim spremembam.
  • Romantični, ima izrazito poudarjeno ženskost.
  • Fantovski, pravo nasprotje romantičnemu.
  • Dramatični pa želi izstopati

Pri izbiri obleke je osebni izgled še kako pomemben v prvih stikih, ki jih vzpostavljamo z novimi ljudmi. Ne smemo pozabiti, da je naša izbira obleke tudi del naše govorice in izraža kdo in kakšni smo. Vsakdo zase je čudovito neponovljivo bitje in iskanje samozavesti se začne pri nas samih. Bodite kreativni pri iskanju lastnega sloga.

Pri tem pa ne pozabimo na besede Malega princa: ˝Bistvo je očem nevidno….lepoto vidimo s srcem..˝.

Oznake: