Skoči na vsebino

Okna v svet, ki zadržijo toploto stanovanja

okna

Okna so odprtina vsake hiše in stavbe v svet, da se z njimi povežemo z zunanjim okoljem ter hkrati prepuščajo svetlobo v notranjost, da lahko uživamo in delamo v sončni dnevni svetlobi vsak dan, če le ne dežuje preveč. Neobvezujočo ponudbo za okna lahko najdete na tej povezavi. Okna so lahko raznovrstna, kovinska, lesena in plastična ter kombinirana, katera boste izbrali, je od vas odvisno, kaj potrebujete in kaj vam je všeč.

okna

Skozi zgodovino so bila okna zelo različno oblikovana, na samem začetku si bila le odprtine brez zasteklitve, kar poznamo še danes pri nekaterih gradnjah hlevov, kjer ni tako zelo mraz in živali ne potrebujejo take zaščite. Te odprtine so včasih zagrnili s kakšnimi tkaninami ali vejami, slamo, tudi kamni in lesom, kasneje pa so nastala lesena ogrodja s polkni in še le po tem tudi šipe, ko so ljudje odkril steklo.

Danes so moderna okna zelo različna. Največkrat so kombinacija lesa in aluminija, ali so povsem lesena torej iz čistega naravnega materiala, ki je okolju zelo prijazen. Moderna okna so običajno tri slojna, kar se zasteklitve tiče, to pa je dobro zato, da se zadrži največ možne toplote v samem prostoru, in da je izguba kar najmanjša skozi steklo, saj zrak med njimi kroži ter tako ustvarja zračne toplotne blazine in je izolator.

Okna so nepogrešljiva tudi zaradi zračenja prostorov in da prostori niso vlažni, da se ven izpusti vlaga ter hlapi, ki jih ustvarimo ljudje ter materiali. Torej so potrebni zaradi zdravstvenih razlogov, da se v stanovanje ali pisarno in druge prostore spusti nov svež zrak.

Okna boste izbrali takšna, kot vam ustrezajo, to pomeni, da lahko izberete med plastičnimi ali takimi, ki so iz naravnih materialov. Če ste ekološko osveščeni, boste izbrali slednje, ki imajo prednost pred plastičnimi tudi zato, ker so prepustna za zrak ter dihajo, in ne ustvarjajo vlage ter plesni v stanovanjih.

Oznake: