Skoči na vsebino

Otroška oprema in igrače – izrazite veselje ob prihodu novega družinskega člana

Za zagotovitev dobrega začetka življenja vašega otroka so igrače in oprema za najmlajše izjemno pomembne. Nakup te opreme je navadno zelo razburljiv in zabaven, saj vas v kategoriji otroška oprema in igrače čaka ogromen nabor izdelkov, ki vam bodo pomagali pri negi in vzgoji vašega malčka. Ko se bliža rok, ko bo vaš otrok prišel na svet, proces nakupovanja še dodatno stopnjuje vašo radovednost in navdušenje.

Opremljanje otroške sobe

Ko pričakujejo otroka, se bodoči starši običajno začnejo ukvarjati, kakšna otroška oprema in igrače je primerna za otroško sobo. Opremljanje otroške sobe predstavlja enega najpomembnejših korakov na poti k starševstvu. Medtem ko se lahko soba okrasi v različnih barvah, od pastelnih roza in modrih do pisanih in zabavnih barvnih kombinacij, predstavlja otroška oprema in igrače v otroški sobi priložnost za izrazitev veselja ob prihodu novega družinskega člana. S skupno izbiro barv in pohištva, bodoči starši ustvarjajo ogromno povezanosti z otroško sobo in pripravijo prostor za prihajajočega dojenčka.

Kako zagotoviti varnost doma?

Zaščita otroka je za starše ena od glavnih prednostnih nalog. Gospodinjstva vsebujejo številne nevarnosti za otroke, zato morajo starši začeti zagotavljati varnost svojega otroka že zgodaj. Po prihodu iz porodnišnice je potrebno namestiti specialne zaščite proti padcem, saj bo novorojenček svoje prve mesece preživel v veliki meri v posteljici. Ograje so odlične za zagotavljanje varnosti in udobja v posteljici. Otroška varuška je še posebej uporabna, saj omogoča nadzor nad dojenčkom, medtem ko spi. Otrok nikoli ne sme biti sam na starševski postelji, previjalni mizi ali kavču. Po tem, ko otrok začne plaziti, pa je veliko več nevarnih situacij, ki prežijo na otroke, zato je potrebno še dodatno poskrbeti za otroško varnost.

Otroška oprema in igrače morajo biti varne

Otroška oprema in igrače morajo biti posebej varne in izdelane iz primernih materialov. Ker otroci v tej starosti igrače pogosto tlačijo v usta, je zelo pomembno, da ob nakupu preverite deklaracije, materiale in morebitne dodatne sestavine, ki bi lahko povzročile alergijske reakcije. Poleg tega igrače ne smejo imeti oznake, ki določa višjo starost, saj lahko to povzroči zadušitev, če otrok igračo vnese v usta. Pomembno je tudi, da igrače za najmlajše nimajo ostrih robov ali zašiljenih oblik. Idealno bi bilo, da so izdelane iz gladkega materiala, da ne bi ogrožale varnosti otrok. Otroci v tej starosti tudi še vedno razvijajo svoje motorične sposobnosti in igrače ne smejo biti prevelike. Zato je izrednega pomena, da izberete pravilno in varno igračo za vašega malčka.

Otroška oprema in igrače

Kaj morate vedeti pred nakupom vozička in otroškega sedeža?

Nakup vozička je lahko eden največjih nakupov za novorojenčka, saj je na trgu na voljo veliko modelov. Kombinirani vozički so praktična izbira, saj združujejo funkcionalnosti več modelov v enem okvirju. Pomembno pa je, da je voziček prilagojen individualnim potrebam. Otroški sedež v avtomobilu je nujen za varno prevoz dojenčka. Nosilke in zanke za dojenčke so priljubljena izbira, saj omogočajo varno nošenje otroka ter hkrati proste roke za vsakodnevne opravke.

Otroška oblačila naj bodo kakovostna in funkcionalna

Kakovost in funkcionalnost sta pomembni pri otroških oblačilih, ki pa bi morala tudi srčkano izgledati. Dojenčki v začetku ne potrebujejo veliko oblačil, vendar pa se oprema razlikuje glede na letni čas rojstva otroka. Plenice pa so pomembna sestavina starševstva, zato je dobra priprava pomembna. Pred porodom morate zagotoviti previjalno mizico s previjalno podlogo za otroka.