Skoči na vsebino

Postojnska jama vabi na ogled in razveseljuje vaše srce

Postojnska jama

Postojnska jama v osrčju kraškega sveta, predvsem pa njegovega skrivnostnega podzemlja, je že pred mnogi stoletji pritegovala pozornost mimoidočih, zato obiščite http://www.nadlani.si/potovanja/postojnska-jama/ za več informacij. Postojnska jama je jama, do katere ni težko najti poti, saj vas ob avtocesti že od daleč opozarjajo veliki reklamni panoji. Tudi iz samega mesta Postojna ni daleč in po krajšem sprehodu se hitro znajdete pred vhodom v jamo. Z vhodne ploščadi se takoj opazita 2 vhoda v jamo, levo je manjši, stari vhod, desni pa novejši in večji vhod. Postojnska jama obiskovalca vabi v notranjost jame z edinstvenim miniaturnim jamskim vlakom. Obisk jame traja v povprečju uro in pol, zanj pa z izjemo toplih oblačil in udobnih čevljev, ne potrebujete posebne opreme, saj je v jami stalna temperatura med 8 in 1o stopinj Celzija.

Postojnska jama

Že med vožnjo z vlakom lahko občudujete razkošne suhe rove nekdanje Pivke in najrazličnejše kapniške oblike tisočerih barv in različnih starosti, ki jih je umetniško izoblikovala narava. V jami potekajo vodstva v različnih jezikih. Celotna običajna pot po jami, ki vključuje vožnjo z vlakom in pešpot je dolga 5 kilometrov. Vodniki vam bodo radovednost potešili z zanimivo razlago, saj vam govorijo o tem, kako je jama nastala, vas seznanijo z rovi in dvoranami ter opozarjajo na množico kapniških oblik, ki se bodisi spuščajo s stropa (stalaktiti) ali silijo k višku s tal (stalagmiti).

Postojnska jama ima tudi vivarij, kjer med drugim gojijo človeške ribice in druge živalske oblike podzemlja. V jami je tudi veliko dvoran, ki imajo imena po kapnikih ali različnih imenih sige (Gotska dvorana). Največja dvorana je Kongresna dvorana, ki se nahaja 500 m od vhoda, s 750 kvadratnimi metri površine je ta 13 m visoka podzemna dvorana, ki jo krasijo bogato nagubane draperije, prav gotovo ena najzanimivejših in najlepših plesnih dvoran na svetu. Postojnska jama vas vabi na ogled, v bližini pa je tudi Predjamski grad, ki ga tudi obiščite.