Skoči na vsebino

Prehransko svetovanje kot pot do zdravja

prehransko svetovanje

Sodoben način življenja pogosto vpliva na naše zdravje. Čeprav nam je na voljo mnogo več kot dobrin kot našim prednikom, se v poplavi informacij, kaj je dobro in kaj ne, pogosto znajdemo na razpotju, ki lahko pomembno vpliva tudi na naše zdravje. Svetovanje o prehrani, ki je prilagojeno vam in vašim značilnostim tako postaja nujen del življenja nas vseh. Če se tudi vi v poplavi informacij ne znajdete več, je morda čas, da se odločite za prehransko svetovanje o katerem bomo govorili danes.

 

prehrana

 

Kaj sploh je prehransko svetovanje?

Prehransko svetovanje je vse pogostejša besedna zveza s katero označujemo svetovalno storitev namenjeno vam in vašim prehranskim navadam. Zagotovo ste že slišali, da vsi vse bolj težimo k razvoju individualiziranih pristopov, ki slonijo na naših osebnih potrebah, ki imajo svoj izvor predvsem v genetiki posameznika. Prav zato vsaka vrsta prehrana ni nujno dobra za vse. Če povemo enostavno – so ljudje, ki brez mesa ne morejo živeti in drugi, ki jim bolj ustreza zelenjava. Vse to je povezano z našimi osebnimi značilnostmi, ključno pa je, da se po hranjenju počutimo dobro.

Kaj je zdravo je torej v veliki meri odvisno od nas, naših potreb, pa tudi tega v kolikšnih količinah posamezne vrste živil vnesemo v telo. Prehransko svetovanje je primerno za vse ljudi. Če ste v skupini posameznikov, ki potrebuje spremembo, ker se jim zdi, da se ves čas poslužujejo istih vrst živil; če se soočate s pomanjkanjem časa za kuhanje; če se soočate z različnimi bolezenskimi obolenji ali pa spreminjate svojo fizično aktivnost in si ob tem želite podporo prehranskega svetovalca.

Pomembno je zavedanje, da ste nosilec sprememb vedno vi sami. Ob tem pa je za maksimalne rezultate smiselno upoštevati tudi mnenje strokovnjaka, ki bo preveril vaš dosedanji način prehranjevanja, vas opozoril na to kaj je pri staremu načinu dobro in kaj ne, ter vas usmeril na pravo pot – pot zdravja in dobrega počutja.