Skoči na vsebino

Rehabilitacija po možganski kapi je nujna za ozdravitev

Ni prijetno, ko vi ali kdo od vaših bližnjih zboli, posebej če mora iti tudi v bolnico. Še huje je, če slišimo ime kap, takrat pa postanemo vsi prestrašeni in polni vprašanj. Po vsaki kapi sledi rehabilitacija, ki je nujna za okrevanje. Možganska kap ni najbolj nedolžna bolezen, ko se nekdo z njo sreča. Vemo pa, da je danes že medicina ogromno napredovala in, če smo pravočasno v bolnici lahko popolnoma ozdravimo. Zato pa je rehabilitacija po možganski kapi nujna.

zdravnik

Že takoj v bolnici, ko pridemo k sebi oziroma se začnemo zavedati, nam pripada rehabilitacija. Vprašanje je katere dela imamo prizadete, da nam izkušeni začnejo pomagat. Takrat ne smete biti trmasti in misliti na bolečine. Morate vztrajat, čeprav imate bolečine, če hočete popolnoma ozdravet. Je tudi zelo odvisno kakšna možganska kap je koga doletela. Sta dve vrsti kapi, lažja in težja oblika, od tega je tudi odvisno zdravljenje in rehabilitacija po možganski kapi. Takrat je tudi odvisno vse od domačih, morajo pomagat pri rehabilitaciji ter nudit vso oporo bolniku.

Ne se takoj ustrašit, ko slišite, da je kdo doživel možgansko kap. Stojte mu ob strani, poslušajte zdravnikova navodila in boste videli, da bo čez čas, nazaj kot nov. Edino, če je doživel težjo možgansko kap je rehabilitacija in ozdravitev malo daljša. Čim prej bo dobil bolnik tudi napotnico za fizioterapijo, kjer bo izvajal vaje, da okrepi svojo telo ter začne nazaj pridobivat moč. Če ima bolj prizadete noge, se bodo vaje delale na nogah, seveda če so roke morajo vaje potekat bolj na rokah. Izkušeni fizioterapevti vedo kaj morajo delat, katere vaje so primerne za vsakega bolnika. Vi samo stojte bolniku ob strani, mu pomagajte in ga vzpodbujajte, da bo rehabilitacija po možganski kapi čim bolj uspešna. Upam, da ne boste ne vi in ne vaši bližnji se nikoli s to boleznijo srečali.