Skoči na vsebino

Bolečine v nogah – pomemben simptom kronične venske bolezni (KVB)

bolečine v nogah

Kronična venska bolezen (KVB) je pogosta težava, ki prizadene milijone ljudi po vsem svetu. Med glavnimi simptomi KVB so bolečine v nogah, ki lahko bistveno vplivajo na kakovost življenja posameznika. Razumeti vzroke, simptome in možnosti zdravljenja te bolezni je ključno za izboljšanje zdravja in dobrobiti tistih, ki trpijo za to boleznijo. Kronična venska bolezen je stanje, ki nastane, ko  pride do motenega krvnega obtoka v spodnjih okončinah. To lahko povzroči nabiranje krvi v venah, kar povzroča pritisk, otekanje, bolečino in druge neprijetne simptome. Med glavnimi dejavniki tveganja za razvoj KVB so genetika, starost, debelost, nosečnost, sedeči način življenja in poklicne dejavnosti, ki zahtevajo dolgotrajno stoječe ali sedenje. Zato bodite pozorni, ko se pojavijo prve bolečine v nogah.

Kako pravočasno prepoznati simptome kronične venske bolezni?

Prepoznavanje simptomov kronične venske bolezni (KVB) je ključno za pravočasno ukrepanje in zdravljenje ter preprečevanje morebitnih zapletov. Čeprav se simptomi lahko razlikujejo glede na stopnjo bolezni in posameznika, obstajajo nekateri znaki, na katere je treba biti pozoren, med drugim so to bolečine v nogah. Poleg bolečine v nogah, ki je eden najbolj opaznih simptomov KVB, lahko ljudje doživljajo tudi druge simptome, med katere spadajo: otekanje nog in gležnjev, še posebej ob koncu dneva, občutek napetosti v nogah, srbenje ali pekoč občutek na koži, sindrom nemirnih nog, nočni krči v mečih, razširjene vene in razjede na koži. Čeprav se simptomi KVB lahko razlikujejo od osebe do osebe, so bolečine v nogah eden najbolj perečih in motečih znakov, ki močno vplivajo na vsakodnevne dejavnosti posameznika. Če opazite katerega od zgoraj navedenih simptomov, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom ali specialistom za ožilje. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje KVB lahko pomagata preprečiti nadaljnje poslabšanje simptomov ter preprečiti morebitne zaplete, kot so venske razjede ali globoka venska tromboza. Zdravnik lahko izvede ustrezne teste in preiskave ter vam predpiše ustrezno zdravljenje, ki bo olajšalo simptome in izboljšalo kakovost življenja.

bolečine v nogah

Potek zdravljenja in samopomoč

Zdravljenje KVB je usmerjeno v lajšanje simptomov, med drugim tudi bolečine v nogah, saj se bo izboljšal krvni obtok v venah in preprečili boste morebitne zaplete. Med možnostmi zdravljenja so venoaktivna (VA) zdravila, endovenska kemična ablacija – sklerozacija, endovenska termična ablacija (EVLA) ter kirurško zdravljenje. Vsa ta zdravljenja pridejo v poštev, ko se je bolezen že pojavila oz. razvila. Pred tem pa lahko tudi sami zmanjšamo možnost za razvoj KVB, in sicer s spremembo življenjskega stila kot npr. redno gibanje, dvigovanje nog in izogibanje dolgotrajnemu sedenju ali stoječemu položaju.  Prav tako pomaga tudi pogosto masiranje nog, in sicer krožno od stopal navzgor proti stegnom. Nosite tudi primerno obuvalo, in sicer priporočljivi so čevlji, ki imajo peto visoko 3-4 cm. Prav tako bodite pozorni pri izbiri oblačil, saj pretesna oblačila stiskajo vene in tako zavirajo tudi pretok krvi. Preden zaspite, lahko malce dvignete noge in z njimi krožite, kot bi vozili kolo. Tako boste zmanjšali venski zastoj medtem, ko boste spali. Privoščite vašim nogam tudi hlajenje, kot npr. hladen tuš ali knajpanje, saj vam bo vaše ožilje hvaležno, bolečine v nogah pa se bodo umirile.

Kronična venska bolezen je resno stanje, ki zahteva ustrezno zdravljenje in upravljanje simptomov. Pomembno je razumeti, da se simptomi in bolečina pri KVB lahko razlikujejo glede na stopnjo bolezni in druge dejavnike, kot so starost, spol, genetika in sočasne zdravstvene težave. Če opazite katerega od zgoraj navedenih simptomov ali če imate kakršne koli skrbi glede zdravja vaših nog, se posvetujte z zdravnikom ali specialistom za ožilje, da dobite ustrezno oceno in zdravljenje. Bolečine v nogah, ki jih pogosto spremlja KVB, lahko močno vplivajo na kakovost življenja posameznika, zato je pomembno, da se pravočasno posvetujete z zdravnikom, če opazite kakršnekoli simptome. Z zgodnjim odkrivanjem in ustrezno obravnavo je mogoče obvladati simptome KVB ter izboljšati kakovost življenja tistih, ki trpijo zaradi te bolezni.