Skoči na vsebino

Naj lesno obdelovalni stroji delajo namesto vas

lesno obdelovalni stroji

Lesna industrija je del naše zgodovine že dolga desetletja, njen pomen pa se ohranja še danes. Da bi v podjetniškem svetu lesa preživeli, vam pomagajo lesno obdelovalni stroji – Lesmak.si vam nudi bogato ponudbo v kateri vsak najde nekaj zase.

Zgodovina lesne industrije

Les je dobrina, ki so jo ljudje uporabljali skozi celotno svojo zgodovino. Les in lesene izdelke so ljudje uporabljali tako za obdelavo kmetijskih površin, za izdelavo orodja in orožja, kuhinjskih pripomočkov, za izdelavo pohištvene opreme, pa tudi za izdelavo daritvenih oltarjev. Do industrijske revolucije se je les primarno uporabljal v gradbeništvu ter drugih industrijskih panogah. Nato je sledil množičen razvoj novih tehnik za njegovo obdelavo. Tako tudi danes ostaja les nujno potrebna dobrina, se je pa njegova upora skozi desetletja razvila in nadgradila tudi z lesno obdelovalnimi stroji, ki so delo obdelave lesa poenostavili.

les

Sestava lesa

Les je naravni material, ki ga pridobivamo s sečnjo gozdov. Pri tem je ključno, da je ta načrtovana in preudarna, s čimer pomagamo k stabilnosti gozdnih sestojev, nadzorujemo škodljivce v njem ter prispevamo k zmanjšanju toplogrednih učinkov. Les sestavljajo podolgovate celice, ki se v njem različno nameščajo – odvisno od njihove razporeditve (ter razporeditve zračnih prostorov) je lahko les bolj mehak (na primer bor) ali trden (na primer mahagonij). To pa dalje vpliva tudi na njegovo obdelavo. K izgledu lesnih izdelkov veliko prispevajo tudi letnice ter različne nepravilnosti, ki so bile nekoč ovednotene kot slabše kakovostni deli, danes pa jih mnogi preferenčno izbirajo, saj predstavljajo unikatnost.

Zakaj lesno obdelovalni stroji?

Vsaka lesno obdelovalna delavnica oziroma industrijski obrat potrebuje kakovostno orodje in pripomočke s pomočjo katerih se življenje poenostavi. Del teh so lesno obdelovalni stroji, s pomočjo katerih delo opravimo hitreje, enostavneje, pogosto pa tudi varneje. Med take sodijo CNC stroji, CNC nesting stroji ter pretočni CNC stroji. Da bi v svetu, ki zahteva vedno več preživeli, je torej potrebno nenehno povečevati storilnost, kar vam sodobni stroji zagotovo omogočajo.