Skoči na vsebino

Očala – na kaj morate biti pozorni pri nakupu

očala

Očal se dandanes ne nosi več le iz zdravstvenih razlogov, saj so postala tudi priljubljen modni dodatek, predvsem med zvezdniki. Če vas zanima, na kaj morate biti pozorni pri nakupu katerihkoli očal, le preberite tale članek, za več informacij pa je najbolje, da obiščete spletno stran www.optikas.com/ocala.html, kjer vas pričaka tudi široka ponudba očal.

Kakšna očala so vam na voljo?

Ponudba očal je zares široka – obstajajo namreč očala za daljavo, za branje, športna, progresivna, sončna, sončna z dioptrijo, bifokalna, trifokalna, delovna progresivna očala in še kaj bi se našlo. Nekateri izmed vas jih morate nositi, ker ste kratko- oz. daljnovidni, spet drugi pa jih nosijo zaradi estetskih razlogov – to je v zadnjem času še posebej popularno, k čemur pripomorejo tudi (svetovni) zvezdniki. Če jih nosite iz zdravstvenih razlogov, potem vam jih mora predpisati zdravnik specialist (torej okulist), v nasprotnem primeru pa jih lahko kupite tudi brez zdravniškega pregleda. Ne glede na to, iz kakšnega razloga jih nosite, pa lahko izbirate med različnimi korekcijskimi okvirji, tako po barvi, vzorcih, motivih in podobno.

»Navodila« pri izbiri očal

očala

Očala kot modni dodatek nosijo tudi nekateri (svetovni) zvezdniki.

Prodajalci v specializiranih prodajalnah oz. optikah vam bodo znali še najbolje svetovati glede izbire očal, vseeno pa velja upoštevati nekaj napotkov. Pri izbiri okvirjev je treba največ pozornosti nameniti sami dioptriji, ki jo imate, upoštevati pa morate tudi obliko vašega obraza. Najprej določite tip svojega obraza – preverite torej, ali imate ovalen, podolgovat, srčast, okrogel ali oglat obraz (pri tem si lahko pomagate s svojo sliko, kjer gledate neposredno v objektiv ali pa za pomoč prosite prodajalca v optiki). Ovalni obliki obraza denimo najbolje ustreza oglata oblika očal, če pa imate okrogel obraz, izberite očala, ki bodo nekoliko zožala vaš obraz. Ko izbirate okvir za očala, pomislite tudi na to, kakšno polt imate – za svetlo polt se priporoča lahkotnejše kovinske okvirje ali okvirje s pridihom rožnate ali jantarjeve barve, vsekakor pa se izogibajte prozornim okvirjem, saj bodo na svetli polti delovali preveč monotono in pa okvirjem v zelenih in modrih odtenkih, saj bodo tovrstne barve vašo polt naredile še bolj bledo. Če ste temnejše polti (olivna, mediteranska ipd.) vam bodo odlično pristajali okvirji v zlati ali srebri barvi, tudi prozorni okvirji so odlična izbira za vas. Črni polti pa najbolje ustrezajo vsi kovinski okvirji. Poleg oblike okvirjev morate izbrati tudi primerno velikost okvirjev – če imate velik obraz ni najbolje izbrati zares majhnih okvirjev in obratno. Okvir očal se vam mora kar najbolje prilegati, obenem pa ne sme dražiti vaše kože. Če ste nekoliko bolj modno osveščeni, boste nekoliko več pozornosti namenili izbiri očal, ki se bodo kar najbolje prilegala vašim modnim stilom oz. življenjskemu slogu.

Kaj vse še lahko dobite pri prodajalcih očal

V večini optik vam poleg nakupa samih očal ponujajo tudi vse potrebne pripomočke, ki jih potrebujete za kar najboljšo higieno očal in kontaktnih leč. Tako lahko pri njih dobite tudi sprej, robčke ali gel proti rosenju očal, etuije za kontaktne leče in očala, krpice za čiščenje očal, kapljice za oči ipd. Prav tako vam bodo znali svetovati o skrbi za oči, npr., kako poskrbeti, da ne boste imeli suhih oči, kako skrbeti za zdravje svojih oči poleti in še marsikaj.

očala

Izbiri očal je potrebno posvetiti kar nekaj pozornosti.

Očala ljudje nosijo iz različnih razlogov, eni zaradi zdravja, spet drugi pa iz čisto estetskih razlogov. Kakorkoli že, izbiri očal je treba posvetiti kar nekaj pozornosti, saj jih (praviloma) nosimo kar nekaj časa, če ne celo vse življenje, zato se nam morajo optimalno prilegati. Ko izbirate očala, premislite o obliki svojega obraza, o svoji polti, upoštevajte dioptrijo ipd. Vsekakor pa lahko za nasvet glede očal vedno vprašate prodajalce v optikah in ostalih specializiranih trgovinah.

Oznake: