Skoči na vsebino

Plomba ali bela zalivka

Če odprete usta in si pogledate svoje zobe, koliko imate zalivk? Navajeni smo, da rečemo plomba, ki nam jo zobozdravnik zalepi nekako na zob. Zalivke ali plombe dobijo že naši otroci in so jih kar veseli. Nekateri otroci jih kar štejejo in komaj čakajo, da spet katero dobijo. Danes večinoma dobimo bele plombe saj se ujemajo z barvo naših zob in niso tako vidne. Ker nekoč so naši starši in babice dobivali črne in se spomnim tudi zlate plombe. Poznamo še amalgansko plombo, ampak bela je boljša. Nekaj si lahko tudi na spletni strani preberete, da boste lažje razlikovali plombe.

Ko dobimo belo plombo mora zobozdravnik malo odstraniti zobne sklenine. Ampak plomba nikakor ne boli, kot si mogoče kdo zamisli. Tu pa res ne rabimo delati panike, da nas je kaj bolelo. Seveda odstraniti se mora ves karies, da lahko zobozdravnik nazaj zapre zob. Gor da plombo oziroma zalivko. Sigurno imate kar nekaj plomb vi in vaši bližnji. Sigurno tudi nekako spremljate zobozdravnika kaj vam počne preden vam da zalivko na vaš zob. Celoten zob mora pozdraviti, ker drugače vas bi zob nazaj začel čez čas boleti. Včasih se to tudi zgodi, ampak lahko rečemo da pride do tega malo krta.

plomba

Plomba se da na zob, da se luknja kar domače povedano zapre. Ker sigurno vam je že kdaj plomba odpadla. Takrat je v zob prišel zrak in nas je tudi ta zob začel kar boleti. Zato, če se vam zgodi, da vam plomba odpade takoj do zobozdravnika, da vidi kaj se je zgodilo. Dobili boste drugo zalivko in težava bo urejena takoj. Ne dregajte po tistem zobu, da ne bo prišlo do bolečin ali česa drugega. Zobozdravnik je takrat prava rešitev. Zato pa tudi otroke vzpodbujajte, da obišče zobozdravnika in naj si šteje koliko plomb je že dobil.

Oznake: