Skoči na vsebino

Revizija je zahteven postopek

V sodobnem času, ko svet obvladuje kapitalizem, je pojem revizija kar pogosto slišan, čeprav marsikdo niti ne ve, kaj to sploh pomeni. Več o reviziji lahko izveste tudi na spletni strani http://www.loris.si/, kjer boste našli podjetje, ki se ukvarja prav z revizijo. Pogosto za ta pojem sicer slišimo zlasti pri kakšnih poročilih ali o njem beremo v novinarskih člankih. Kdor vsaj malo spremlja dnevno dogajanje po Sloveniji in svetu, pa si vsaj približno predstavlja, kaj revizija sploh je.

revizija

Gre torej za nekakšen pregled podjetja v smislu, kako ta posluje, kako ima urejene vse dokumente, kako je z denarnimi tokovi, kako so torej urejene njegove finance, ali so vsi prihodki in odhodki ‘črno na belem’ in dokazljivi ter podobno. V glavnem se revizija izvaja takrat, kadar želimo ugotoviti, ali neko podjetje ali ustanova posluje v skladu z zakoni in predpisi, zato bi lahko trdili, da gre za zelo zahteven postopek, ki ga v bistvu ne zna opravljati veliko ljudi. Za to moraš biti ne le primerno šolan, pomembna so tudi številna dodatna znanja, poznavanje zakonodaje, pri vsem skupaj pa morda nekaj štejejo tudi izkušnje in poznavanje splošne prakse.

V kolikor vas revizija zanima podrobneje, svetujemo, da obiščete zgoraj navedeno spletno stran in se kar tam pozanimate, kaj to je in kako poteka. Na strani boste našli tudi zanimive prispevke in nasvete o poslovnem področju, ki vam vsekakor lahko pridejo prav, če ste na primer podjetnik ali pa zaposlen v nekem podjetju. Vsakršno tovrstno znanje vam lahko pride prav. Seveda pa je tu treba omeniti še, da se pojem revizija pogosto uporablja v zvezi zlasti z velikimi podjetji, tako državnimi kot zasebnimi. Pogosto se jo sproži, kadar nastane sum, da neko podjetje ne posluje transparentno ali po veljavni zakonodaji, zato je tudi prav, da obstajajo take službe, ki tovrstne stvari odkrivajo in s tem morda tudi preprečijo nadaljnjo škodo, ki bi jo to podjetje lahko povzročilo.

Oznake: