Skoči na vsebino

Kako saditi semena zelenjave

semena zelenjave

Da bo naš vrt obrestoval tako kot si želimo moramo kupiti semena zelenjave, katera posadimo ob pravem času. Seveda lahko tudi sami pridelamo svoja semena zelenjave, tako da zelenjavo posušimo oziroma posušimo njene cvetove, čisto odvisno od tega katero zelenjavo želimo. Vendar domače pridelana semena se včasih pri rasti ne izidejo in ne dobimo željnega učinka, zato je najbolje kupiti semena v trgovini in biti prepričan, da bo še nekaj iz tega zraslo.

Zelo dobro ponudbo za semena zelenjave lahko najdete na spletni trgovini Bio plant, https://www.bioplant.si/semena-za-vrt/semena-zelenjave/ . Največ imajo ponudbe za papriko, seveda odvisno kakšno, ker jo poznamo več vrst. Pomembno je, da jemo veliko zelenjave, saj imajo veliko vitaminov in mineralov. Temno zelene zelenjave imajo celo veliko železa in vlaknin za dobro prebavo poleg tega pa pomagajo za lepo vitko linijo.

semena zelenjave

Kako pravilno posaditi semena zelenjave?

Semena zelenjave se sadi čim bolj na redko, da je na voljo dovolj prostora za rast. Če jim ne zagotovimo dovolj prostora bodo orumenele in ne bo dovolj hranilne snovi v zemlji za vse.  Med tem, ko zelenjava raste moramo redno hoditi opazovati in okopavati, če smo posadili preveč na gosto. Prav tako je pomembno, da okopavamo odvečno zelenje stran kot je trava, da je na vrtičku lepo pregledno in ima naša zelenjava dovolj prostora za rast.

Najlažji način kako sejati semena je tako, da daste semena zelenjave kar v sito in tako po vrtu enakomerno razsipate. Najslabše je sejati, ko je vetrovno, ker vam bodo semena raznesla po vsem vrtu.da bi se izognili tega tudi v lepem vremenu je najbolje sejati plitvo. Potrebno je tudi, da vedno gnojimo, če ne želimo škodljivcev in slabega pridelka.

Vrtičkarje je lahko za nekatere kar hobi, saj je zelo zabavno in, če nimamo veliko za delati je idealno. Poleg tega bomo lahko ob sezoni uživali v sveže pridelani zelenjavi in bomo lahko ponosni nase, da smo nekaj ustvarili. Privarčevali bomo pri nakupih in jedli bolj zdravo. V trgovinah je vsa zelenjava zelo gnojena in ima veliko kemikalij, da zgleda na policah tako lepa in svetleča. Zato, če že nakupujete glejte, da je našega izvora in ne iz nekih daljnih dežel.