Skoči na vsebino

Pomladni užitek: Kako se v hipu pripravi okusna špargljeva rižota

Špargljeva rižota

Pomlad je tu, z njo pa tudi obilje svežih pridelkov, vključno z vsestransko uporabnimi in hranljivimi šparglji. Eden čudovitih načinov za uživanje v tem sezonskem dragulju je, da ga vključite v kremasto in okusno rižoto. Predstavljamo vam, kako se na hiter in enostaven način pripravi okusna špargljeva rižota. Najdete ga tudi na nadlani.si/kulinarika/spargljeva-rizota-hitro-pripravljeno-poletno-kosilo.

Špargljeva rižota

Uživajte v zdravih spomladanskih obrokih.

Zdrava privlačnost špargljev

Poleg prijetnega okusa in kulinarične vsestranskosti se šparglji ponašajo z impresivno paleto zdravstvenih koristi. Šparglji so polni bistvenih vitaminov in mineralov. Ta živahna zelena zelenjava je tudi močan vir antioksidantov, ki pomagajo pri boju proti oksidativnemu stresu in vnetjem v telesu ter zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni, kot so bolezni srca in nekatere vrste raka.

Naj bo špargljeva rižota pogosto na vašem krožniku

Rižota s šparglji ni le hitra in enostavna jed za pripravo, ampak tudi okusen način, da uživate v okusih pomladi, hkrati pa izkoristite številne zdravstvene prednosti.
Začnite tako, da segrejete žlico oljčnega olja v veliki ponvi na srednjem ognju. Dodajte drobno sesekljano čebulo in česen ter pražite, dokler ne postaneta prosojna in zadišita, pri čemer olje prepojita s svojo okusno esenco.

Nato dodajte riž v ponev in nenehno mešajte, da vsako zrno prekrijete z mešanico aromatičnega olja. Ko je riž rahlo popečen, prilijemo kanček belega vina, da zacvrči in se vpije v riž. Nato postopoma dodajajte vročo vodo.

Ko se rižota kuha, pripravimo glavno sestavino – sveže šparglje. Odrežite trde konce in narežite sulice na majhne koščke. Še nekaj minut do konca kuhanja dodajte šparglje v rižoto in pustite, da se nežno kuhajo, dokler niso mehko hrustljavi in živahno zeleni.

Ko riž in šparglji dosežejo želeno konsistenco, ponev odstavimo z ognja in vanjo vmešamo košček masla ter potresemo nariban parmezan.

Špargljeva rižota

Poleg prijetnega okusa in kulinarične vsestranskosti se šparglji ponašajo z impresivno paleto zdravstvenih koristi.

Uživajte v zdravih spomladanskih obrokih

Z vključitvijo svežih špargljev v vaše kulinarične stvaritve lahko svoje obroke popestrite z živahno barvo, mamljivim okusom in prehransko odličnostjo. Naj bo del jedilnika špargljeva rižota. Prepustite se simfoniji pomladnih okusov.