Skoči na vsebino

Šparglji čistijo ledvica

šparglji

Šparglji so zelo zdravilna rastlina, ki očiščuje jetra in ledvica. Zagotovo ste jih kdaj že jedli z jajci in ste po tem imeli zelo smrdeč urin, kar pomeni, da so vam šparglji dobro očistili ledvica. Lahko jih pripravite na vse načine, najboljši so z jajci, pa tudi na pici ali zakuhani v drugih jedeh. Obstaja več vrst špargljev, so divji in gojeni, zeleni in beli, sveži in vloženi. Vsi  so enako učinkoviti, seveda so najboljši sveži in divji, ki pa se jih ne da dobiti vedno.

šparglji

Šparglji namreč rastejo smo dva meseca v letu spomladi, potem pa zanje ni več sezone. Gojeni imajo zato prilagojeno okolje. Morajo imeti toplo, pravo zemljo in pogoje. Zato jih lahko v trgovinah dobimo vse leto, vložene pa tudi pozimi, ko počivajo.

Poznamo zelene šparglje, ti so najbolj originalni in rastejo tudi v naravi kot divji, ki so malo tanjši in bolj močnega okusa. Gojeni zeleni so lahko precej debeli tudi za prst debeline in vsebujejo zaradi zalivanja več vode. Potem so še beli šparglji, ki se jim reče beluši in je razlika med zelenimi in belimi samo v tem, da beli rastejo pod zemljo ter zato nimajo barve, ker se ni dogodila fotosinteza v njih. Dobimo jih v vseh trgovinah kot vložene.

Vijolični šparglji niso tako pogosto, pa obstajajo. Njihov izvor ni znan je pa možno da izvirajo iz Azije. So vijolične barve in imajo manj vlaknasto meso kot zeleni, zato se lahko uživajo surovi. Pri kuhanju so občutljivi zato se jih ne sme kuhati predolgo, saj postanejo lahko temno zeleni.

Divji šparglji so zelo cenjeni in dosegajo visoke cene. dobite jih na tržnicah, ko je sezona ali ob morju, kjer jih nabirajo domačini in pridajajo za ugodno ceno. V vseh primerih se jih uporablja za kuhanje, vrenje, skoparjenje, pečenje in okraševanje jedi vse leto.

Oznake: