Skoči na vsebino

Trn v peti, kako si lahko pomagate sami?

trn v peti

Imate bolečine v peti, mogoče je to trn v peti – ali veste kaj je to trn v peti? Gre za razširjen izraz za kostni izrastek ali osteofit, ki nastane na petnici v smeri proti stopalnemu loku in je lahko koničast, kljukast ali poličast izrastek, v dolžino lahko meri tudi več kot 1 cm. Čeprav je pogosto neboleč, pa lahko povzroča tudi zelo hudo bolečino. Pojavi se pri enem posamezniku na 10 ljudi, bolečine pa občuti eden od 20 ljudi.

Trn v peti – značilni znaki in vzroki

V različnih študijah pravijo, da od 10 do 63 % ljudem trn v peti ne povzroča nobenih težav. Prav tako ni nujno, da je prav vsaka bolečina v peti povezana s trnom. Poglejmo zdaj najbolj značilne znake, ki nakazujejo na trn v peti.
• Ostra in zbadajoča bolečina, ki jo ljudje primerjajo s hojo po konici noža, ki se sčasoma spremeni v topo. Bolečina je običajno najhujša zjutraj ali po daljšem počitku. Prvi koraki so zelo boleči, nato se bolečina rahlo poleže.
• Okorelost pete, gležnja in golenske mišice, ki se po nekaj začetnih korakih normalizira, je zelo značilna za trn v peti.
• Občutijo se lahko mravljinci na predelu podplata, ker trn v peti pritiska na živec.

trn v peti

Vzroki za nastanek trna v peti še niso popolnoma jasni, do trna v peti pride zaradi vnetja stopalnega loka ali pa ponavljajoča napačna obremenitev pete. Možni vzroki so lahko tudi prekomerna telesna teža, navznoter obrnjeno stopalo, artritis itd.

Trn v peti, kako si lahko pomagate sami?

Vzrok za bolečino v peti je vnetje, zato se priporoča, da Smrekovit 365 smrekovo kremo namažete na Smrekovit oblogo in z namazano stranjo pritrdite na peto. Če je le mogoče imejte namazano oblogo pritrjeno na peto ves čas – dan in noč. V dveh tednih boste zagotovo zaznali izboljšanje – bolečina bo popustila.

Oznake: