Skoči na vsebino

Kakovostna zunanja svetila osvetlijo dom

zunanja svetila

Zunanja svetila morajo biti izdelana tako, da so odporna na vlago in vremenske razmere, dobro morajo tesniti in ne biti občutljive na temperaturne spremembe. Ker so zunaj, morajo biti posebej kosovno izdelane, saj do njih pridejo vlaga, padavine, sonce, mraz in vročina. Svetila za zunaj so običajno izdelana tako, da so bolj trdno na steni ali stebru, da jih veter ne razbije. Izdelane so običajno iz kovine in stekla ter plastike in so dobro zaščitena.

zunanja svetila

Zunanja svetila so največkrat namenjena osvetljavi vhoda, dvorišča, stopnic, poti in potk, skednjev in garaž. Brez njih je v krakih zimskih dneh res težko, ker se že zgodaj spusti trda noč, in ker nismo mačke, brez luči ne vidimo. Takrat se lahko kje spotaknemo, nam spodrsne in se poškodujemo, zato je nujno imeti svetila tudi zunaj stavb.

Izbrati moramo taka zunanja svetila, ki bodo ustrezala svojemu namenu. Če želimo osvetliti vhode, dvorišča in garaže je nujno, da so svetila močna in imajo belkasto, bolj naravno svetlobo. Včasih se uporabijo tudi reflektorji, še posebej pri gospodarskih poslopjih, podjetjih in skladiščih, kjer je treba res dobro videti, kaj se dogaja. Taka svetila so sicer kar velik porabnik, običajna pa so lahko tudi varčna in led svetila, ki strošek elektrike zmanjšajo.

Zunanja svetila so lahko udi prelep okras. Včasih z njimi okrašujejo vrtove, stezic okoli hiše in ni treba,  da so posebej močna, oliko, da vidimo potke in da ne zaidemo na vrt ali v kakšen ribnik, če je na dvorišču ali vrtu. Ta svetila so največkrat udi varčna, led svetila, ki jih napajajo sončne celice ni niti niso priklopljene na ostalo električno omrežje.

Zunanja svetila pa največkrat so, saj potrebujejo slano in močnejšo elektriko za delovanje. Izbirate pa lahko mes številnimi oblika in barvami, ki se bodo prilegale vaši hiši ali stavbi, na kateri bodo svetila in vam osvetljevala vse poti v mračnih nočeh.